Merz |

In een van de pakhuizen aan de historische havens van Dordrecht bevindt zich een bijzonder horecaconcept. Het karakteristieke gebouw dat oorspronkelijk ’t Suyckervat heette, was -zoals de naam al doet vermoeden- in haar beginjaren een suikerfabriek. De architectuur bevestigt dat door haar vijf hoge verdiepingen. Zo’n 40 jaar geleden kreeg het gebouw een nieuwe functie en het leent zich tegenwoordig uitstekend als horecapand. Als je door de muziek- en tapsinstallaties heenkijkt, ontdek je nog steeds de ouderwetse balkconstructies en smalle trappetjes, die de stijl van de Dordtse havenpanden zo herkenbaar maakt.

Hoewel het pand al sinds 1982 de naam Merz draagt, bestaat Merz met haar huidige formule sinds 2007. De term Merz stamt uit 1919 en is bedacht door Duitser Kurt Schwitters die na de oorlog een nieuwe vorm van kunst uitprobeerde. Hij maakte collages en naast krantenknipsels gebruikte hij materiaal als papier, karton, kippengaas en prikkeldraad, dat hij simpelweg op straat vond.

Zijn werk groeide uit tot een tijdschrift waar hij met zowel Nederlandse- als buitenlandse kunstenaars werkte. Schwitters over Merz: “Merz stands for freedom from all fetters, for the sake of artistic creation. Freedom is not lack of restraint, but the product of strict artistic discipline.”