Wat kan je doen om jouw videogesprekken te optimaliseren?

Wat kan je doen om jouw videogesprekken te optimaliseren?

Wat kan je doen om jouw videogesprekken te optimaliseren?

Of je nou student of werkende bent, videogesprekken zijn ondertussen niet meer weg te denken uit ons leven. Het aantal videogesprekken is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Of je nou dagelijks in een Zoom-meeting zit voor een teamoverleg of sollicitatiegesprekken afneemt via videobellen, het is belangrijk dat deze gesprekken zo effectief en interessant mogelijk zijn. 

Laten we vooropstellen dat op afstand communiceren niet altijd de beste manier van communicatie is. Zeker voor een grote groepsvergadering kunnen er zich problematische situaties voordoen. Wij geven een aantal tips om het videobellen technisch te optimaliseren. 

Maak gebruik van een headset of oortjes. 

Essentieel voor een videogesprek is dat jullie elkaar goed kunnen verstaan. Het gebruik maken van oortjes of een headset zorgt ervoor dat jullie elkaar beter kunnen verstaan. Het gebruik maken van de microfoon van een laptop kan er namelijk voor zorgen dat het gebluid wat uit de speakers komt wordt opgenomen en dit zorgt voor een vervelende echo. Daarnaast hebben de meeste headphones een microfoon die zich direct naast de mond bevindt, dit zorgt ervoor dat vervelende achtergrondgeluiden zoals een wasmachine of huisgenoten worden weg gefilterd.  

Zet de microfoonfunctie uit als je niet aan het woord bent. 

Ben je in een meeting met meerdere personen, dan is het heel handig om de microfoon uit te zetten wanneer je niet aan het woord bent. Achtergrondgeluiden uit te ruimte waarin jij je bevindt komen daarmee niet in het groepsgesprek terecht. Buiten dat dit afleidend is en kan zorgen voor een onrustig gesprek, kan het jou ook wat beschamende momenten besparen. Zo komen geluiden die niet voor je collega’s bestemd zijn ook niet bij hen terecht. 

Zorg voor een goede webcam. 

Mocht je over een laptop beschikken met een verouderde camera of een desktop zonder ingebouwde webcam, dan is het belangrijk om te investeren in een goede webcam. Het is belangrijk om te kijken naar een webcam die lichtgevoelig is en dus ook bij tegenlicht goed in gebruik is. Overleg eventueel met je wekgever of hier budget voor is. 

Let op het licht en de achtergrond.

De meeste videoprogramma’s zoals Zoom en Teams, hebben een ingebouwde functie die het mogelijk maakt om een achtergrond in te stellen. Hiermee ben jij volledig in beeld maar veranderd de omgeving in een neutrale omgeving. Dit is handig voor als jouw huis een rommeltje is of je partner ineens binnen komt wandelen. Zorg daarnaast ook voor goed licht, denk hierbij aan natuurlijk licht uit een raam of plaats een bureaulamp dicht bij de webcam. Gezichtsmimiek is belangrijk en helpt jouw boodschap beter over te komen, daarom is het belangrijk dat deze mimiek ook goed overkomt op beeld door goed en fel genoeg licht. 

Zorg voor een goede internetverbinding. 

Bekabeld internet heeft absoluut de voorkeur als het om videobellen gaat. Dit zorgt voor een stabiele internetverbinding. Mocht je geen kabel hebben, dit is geen drama. Internetkabels zijn namelijk voor een paar euro verkrijgbaar online en bij winkels zoals de Action. Daarnaast is het vaak mogelijk om deze gemaakte kosten de declareren. Goed internet is belangrijk om de onlinecommunicatie soepel te laten verlopen. 

Zorg voor een stabiel beeld. 

Of je nou belt via een telefoon, tablet of laptop, het is belangrijk dat je videobelt met een stabiele ondergrond. Het is het best om het apparaat op een tafel of in een houder te zetten en niet met de hand vast te houden. Mensen kijken onbewust naar beweging en een bewegend beeld kan daarom heel afleidend zijn voor de mensen met wie je belt. Daarnaast is het handig om je handen vrij te hebben om eventueel aantekeningen te kunnen maken of je handen te kunnen gebruiken met praten voor meer interactie. 

Het kan even onwennig voelen dat videobellen, maar met deze tips optimaliseer je het technische aspect wat het gemakkelijker maakt en problemen voorkomt. Daarnaast scheelt videobellen onwijs veel reistijd en kan je stiekem lekker in je trainingsbroek blijven zitten, niet alleen maar nadelen dus. Veel succes met je volgende belletje! 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media