Wat is solliciteren?

Wat is solliciteren?

Wat is solliciteren?

‘Solliciteren’, iedereen zal er in zijn of haar leven mee te maken krijgen. Alleen wat is solliciteren nu precies en hoe bereid je je hier zo goed mogelijk op voor?

Solliciteren wil zeggen dat je op zoek bent naar een baan en actief contact opneemt met één of meerdere werkgevers om een baan te bemachtigen. Om te solliciteren naar een baan, zal de werkgever jou uit moeten nodigen voor een sollicitatiegesprek. Dit gesprek kan op verschillende manieren plaatsvinden. 

Hieronder leggen we uit wat voor verschillende soorten sollicitaties er zijn, hoe een sollicitatieprocedure eruit ziet en vertellen we hoe jij jezelf voorbereid op een sollicitatie. Zodat jij precies weet wat je te wachten staat wanneer je gaat solliciteren.

Wat voor sollicitaties zijn er?

Nadat je contact hebt opgenomen met de werkgever en kenbaar hebt gemaakt te willen solliciteren naar een bepaalde functie, kan het zijn dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatie. Deze sollicitatie, ook wel het sollicitatiegesprek genoemd, kan in verschillende vormen plaatsvinden. Het ‘’traditionele’’ face-to-face gesprek wordt namelijk steeds vaker vervangen door andere, soms creatieve, manieren van solliciteren. Om een beeld te geven van welke soorten sollicitaties jij kan verwachten, hebben we hieronder de vier meest voorkomende opgesomd:

1. Traditionele sollicitatie
Bij een traditionele sollicitatie schrijf je een motivatiebrief en cvCV en wordt je, nadat deze potentieel zijn bevonden, uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit gesprek vindt fysiek plaats, op de locatie van de werkgever. Plat gezegd wordt er tijdens de traditionele sollicitatie aan de hand van een aantal vragen bepaald of jij de baan krijgt oóf niet.

2. Case interview
Bij een case interview wordt er een case aan je voorgelegd die je dient op te lossen. Deze vorm van solliciteren is minder gebruikelijk, maar wordt steeds vaker toegepast. In dit interview wordt vooral jouw creativiteit op de proef gesteld en wordt er gekeken in hoeverre jij over de vaardigheden beschikt om, soms binnen korte tijd, een case op te lossen. De case is vaak vergelijkbaar met de werkzaamheden die je binnen je nieuwe functie gaat uitvoeren. Het is dus een graadmeter voor de werkgever of jij over de kwaliteiten beschikt de functie goed in te vullen.

TIP: Stel bij een case interview zo veel mogelijk vragen. Zo zorg je dat alles duidelijk is en je niet voor verrassingen komt te staan. Ook kom je geïnteresseerd over en voorkom je dat je naderhand nog vragen hoeft te stellen. 

3. Telefonisch interview
Nadat je, via mail of telefoon, kenbaar hebt gemaakt te willen solliciteren naar een functie, kan het eerste officiële contactmoment plaatsvinden via een telefonisch interview. Dit interview kan voor de werkgever dienen als een screening om te kijken of je past bij het profiel waar ze naar op zoek zijn. Het is belangrijk dat je je net zo goed voorbereidt op het telefonisch interview als dat je dat zou doen voor een traditioneel sollicitatie. Een telefonisch interview hoeft namelijk niet te betekenen dat deze korter is dan een traditioneel interview.

4. Online sollicitatie via videobellen
Sinds de pandemie komt deze manier van solliciteren steeds vaker voor. Het bespaart namelijk reistijd waardoor de werkgever ook in staat is meer sollicitaties op een dag uit te voeren. Naast deze voordelen kleven er ook nadelen aan de online sollicitatie via videobellen. Een nadeel is dat er slechts een klein deel zichtbaar is van jouw lichaam waardoor de focus sterk op een punt gericht is. Je zal dus extra je best moeten doen om met je bovenlichaam je lichaamstaal goed over te laten komen. 

Een ander nadeel is dat je volledig afhankelijk bent van je computer en het netwerk. Zorg er daarom voor dat je een oplossing bij de hand hebt, mocht er iets misgaan in aanloop naar of tijdens het gesprek. Je kan bijvoorbeeld een hotspot via je mobiel als backup hebben of een andere laptop/ipad bij de hand hebben, mocht je computer er plotseling mee stoppen.

TIP: Ga jij binnenkort solliciteren en vraag je je af wat je aan moet trekken om de juiste indruk te maken? Lees onze blog Help! Ik ga solliciteren, wat trek ik aan?!


Hoe ziet een sollicitatieprocedure eruit?
Om je een beeld te geven van hoe een sollicitatieprocedure eruit ziet, lichten we hieronder in zes stappen toe hoe deze er in de regel uit ziet:

1. Oriëntatie op de arbeidsmarkt
Aan het begin van een nieuwe óf je eerste stap in je carrière, is het belangrijk om je te oriënteren op de arbeidsmarkt: Welke jobs lijken interessant en misschien nog belangrijker, wat zijn jouw kwaliteiten en wat past daarom bij jou?

Om een beter beeld te krijgen van wat je interessant lijkt, kan het handig zijn om eens rond te kijken op het internet naar verschillende vacatures die jou aanspreken. Om inspiratie op te doen kan je eens met kennissen en vrienden praten over banen die zij hebben of bij jou vinden passen. Wanneer je weet wat je sterke punten zijn en waar je interesses liggen, kan dit helpen om meer duidelijkheid voor jezelf te creëren waar je energie van krijgt.

Wanneer je niet goed weet waar je naar op zoek bent, kan dit voor irritatie zorgen in het proces. Het is daarom goed om hier genoeg tijd in te investeren. Wanneer je niet voor jezelf hebt bepaald waar je naar op zoek gaat, kan dat ervoor zorgen dat je op veel verschillende soorten vacatures gaat solliciteren en daardoor ook meerdere motivatiebrieven en cv’s moet maken. Dit kan het proces verlengen en vooral inefficiënt maken. Schiet dus niet met hagel, maar focus je op één of enkele functies die écht bij jou kwaliteiten en interesses passen. Zo vergroot je de kans om aangenomen te worden!

 2. Start zoektocht naar een baan
Er zijn verschillende manieren om de baan te vinden die jou op het lijf is geschreven. De volgende manieren willen wij graag aanstippen:

  • Vacaturebanken
    Vacaturebanken staan vol met vacatures en kunnen je veel inspiratie geven. Tip: zoek via lokale vacaturebanken om vacatures in de regio te vinden. Voorbeelden van lokale vacaturebanken zijn westlandsebanen.nl, almeersebanen.nl en haagsebanen.nl. Bekijk voor meer lokale vacatureplatformen lokalebanen.nl.
  • Werving- en selectiebureau
    Websites van werving- en selectiebureau’s communiceren ook vacatures die open staan. Dit maakt het een goede plaats om eens rond te kijken. Daarnaast zou je ook contact op kunnen nemen met een van de recruiters die hier werkt.
  • LinkedIn recruiters 
    Er zijn tegenwoordig recruiters in overvloed en dat maakt LinkedIn een uitstekende manier om aan een baan te komen. Door in je functieprofiel aan te geven dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, vergroot je de kans dat recruiters zelf actief contact met je opnemen. Daarnaast is de kans groot dat wanneer jij een geüpdatet profiel hebt, er contact met je wordt opgenomen door recruiters: gebruik deze kans om in contact te komen en te vragen of ze vacatures open hebben staan die bij jouw profiel passen!
  • Traditionele media 
    Denk hierbij aan vakbladen en de krant.
  • Netwerken 
    Jouw netwerk is meer waard dan je denkt. Vertel je vrienden, familie of oud-collega's dat je op zoekt bent naar een baan, wellicht kennen wij weer mensen die op zoek zijn naar nieuw personeel. Daarnaast kan je je social media netwerk ook inzetten. Plaats bijvoorbeeld eens een bericht op LinkedIn. Je zal versteld staan hoeveel dit kan opleveren. 

3. Je cv maken 
Nu je voor ogen hebt op welke vacature(s) je wil solliciteren, is de volgende stap het maken van een cv, ook wel het curriculum vitae genoemd. In je cv benoem je je werkervaring en andere relevante informatie die kan helpen bij het binnenhalen van jouw droomjob. Je cv 
moet de recruiter in één overzicht alle informatie geven waarop hij/zou jou kan selecteren. 

Probeer je cv zoveel mogelijk toe te spitsen op de competenties en vereiste die in de vacature worden benoemd. Hoe beter de match tussen de vacature en jouw cv, hoe groter de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

4. Een sollicitatiebrief schrijven
Naast je cv, moet er ook een sollicitatiebrief worden geschreven. Ook hiervoor geldt: hoe beter deze matcht met de gevraagde competenties en ervaring, hoe groter de kans is dat jij wordt uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Wij raden het daarom af om met dezelfde sollicitatiebrief op verschillende vacatures te reageren: geen bedrijf en vacature is immers hetzelfde.

TIP: In ons artikel ‘Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? 10 tips!’ vind je 10 tips die je op weg helpen bij het schrijven van een motivatiebrief.

5. Op gesprek gaan
Mocht jij als potentieel kandidaat uit de bus komen, dan zal er een sollicitatiegesprek plaatsvinden. Dit gesprek is voor de werkgever bepalend of jij de baan krijgt. Het is dus erg belangrijk dat je dit gesprek goed voorbereid. Zelfkennis is in dit gesprek van essentieel belang om een goede indruk te maken! 

TIP: De STAR-techniek is een veelgebruikte methode om je goed voor te bereiden op een sollicitatie. Door te kijken naar ervaringen die je hebt opgedaan en die te koppelen aan je verworven competenties, geef je hiermee duidelijke voorbeelden aan de recruiter. Benieuwd hoe je dit zelf kan inzetten? Lees er alles over in de blog: Hoe gebruik Je de STAR-methode bij sollicitatiegesprekken?

6. Overeenkomst bereiken over de arbeidsvoorwaarden

De laatste stap in de sollicitatieprocedure is het bereiken van een overeenstemming over de arbeidsvoorwaarden. Onder andere de volgende onderwerpen zullen hier aan bod komen:

  • Salaris
  • Duur van het contract
  • Vrije dagen
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden

Hoe bereid je jezelf goed voor op een sollicitatie? 

Er wordt gezegd dat een goede voorbereiding het halve werk is: wij zijn van mening dat het bij solliciteren meer is dan het halve werk is. Door je goed voor te bereiden op je sollicitatie zorg je dat je sterk in je schoenen staat en sta je eigenlijk al met 2 óf misschien wel 3 punten voor. Stel je voorbereiding dus niet uit tot het laatste moment, maar begin hier ruim op tijd mee. Hieronder leggen we je in 10 punten uit hoe jij je goed voorbereid, zodat jij die felbegeerde job binnenhaalt!

1. Analyseer de vacature nauwkeurig
Zorg ervoor dat je de vacature nog eens goed analyseert en ga vervolgens bij jezelf na of je over deze gevraagde competenties en ervaring beschikt. Waarom beschik precies jij over de competenties die worden gevraagd? De STAR-techniek kan je goed helpen bij het beantwoorden van deze vraag.

2. Doe onderzoek naar de werkgever
Het maakt een goede indruk als jij bij je sollicitatiegesprek op de hoogte bent van de actualiteiten binnen de organisatie. Je kan bijvoorbeeld op LinkedIn kijken wat er in de afgelopen periode is gepost. Wanneer je gaat werken voor een groot concern kan je ook op het internet zoeken of het bedrijf recent in het nieuws is geweest. 

Naast het bedrijf kan je ook onderzoek doen naar je gesprekspartner. Zoek bijvoorbeeld eens op voor welke bedrijven hij/zij heeft gewerkt, welke interesses hij/zij heeft en kijk eens of jullie gedeelde connecties hebben. Wellicht hebben jullie raakvlakken die je aan kan kaarten tijdens het gesprek. Dit kan het gesprek een leuke wending geven, waardoor je gesprek iets vloeiender kan verlopen. LinkedIn is een uitstekend medium voor jouw research!

3. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
Er wordt gesteld dat zelfkennis het begin is van alle wijsheid en daar zijn wij het helemaal mee eens. Het is voor de werkgever enorm belangrijk om te weten wat hij aan jou heeft en of jouw sterke punten resoneren met de wensen/eisen die worden gesteld vanuit de werkgever. 

Probeer daarom eens een onderzoek te doen naar jouw sterke en zwakke punten. Vind je het lastig om deze zelf te benoemen? Dan kan jouw omgeving uitkomst bieden. Vraag bijvoorbeeld eens aan oud-collega’s, vrienden en/of familie wat zij zien als jouw sterke en zwakke punten. Dit zal je al op weg helpen!

 4. Welke vragen zou de recruiter kunnen stellen?
Om niet voor verrassingen te komen staan tijdens het gesprek, kan het zinvol zijn om te brainstormen over vragen die de recruiter kan stellen en je op deze vragen te voorbereiden. Hieronder hebben we een paar veelvoorkomende vragen opgesomd:

  • Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?
  • Waarom denk je dat je geschikt bent voor deze functie?
  • Wat hoop je te vinden in deze functie?

5. Zijn er vragen die jij zelf kan stellen?
Met het voorbereiden van een aantal geïnteresseerde vragen geef je een signaal af actief bezig te zijn met de sollicitatie en geïnteresseerd te zijn om meer te weten te komen. Werkgevers vinden het altijd leuk als er een goede vraag wordt gesteld. Vragen die je kan stellen kunnen bijvoorbeeld gaan over: 

  • Het groeipad dat de werkgever voor ogen heeft;
  • Het team waarin je komt te werken;
  • De bedrijfscultuur

TIP: Stel altijd open vragen, zo creëer je ruimte voor een dialoog. Stel daarnaast alleen vragen die zinvol zijn: stel geen vragen alleen om vragen te stellen.

6. Neem de juiste spullen mee

Om goed voorbereid aan te komen op je sollicitatiegesprek, adviseren wij de volgende spullen mee te nemen:

  • Een nette tas waarin je je spullen mee kan nemen;
  • Je cv en sollicitatiebrief (voor ieder gesprekspartner 1 geprinte versie);
  • Kladblok om mee te schrijven tijdens het gesprek en je vragen op te noteren;
  • Minimaal 2 pennen;
  • Je telefoon voor je agenda voor bijvoorbeeld het inplannen van het vervolggesprek ;
  • Documenten die gevraagd worden door de recruiter. Denk bijvoorbeeld aan certificaten, diploma’s en soortgelijke documenten.

7. Plan de route naar je sollicitatie toe
Te laat komen op je sollicitatie is het laatste waar je op zit te wachten. Kijk daarom minimaal een dag van tevoren hoe lang het rijden is en houd hierbij rekening met eventuele file. Je kan beter een half uur te vroeg zijn en in de buurt wachten dan gehaast aan te komen of erger nog te laat aan te komen. Je krijgt maar één kans voor je eerste indruk: zorg dat die goed is!

Sta jij nu in de startblokken van je carrière of ben je op zoek naar een nieuwe job? Kijk dan eens op onze vacaturepagina! Hier vind je vele vacatures in o.a (CITY) en omgeving. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media